• Vyniesli sme Majmorenu z dediny

          • Ak ste v nedeľu 10. marca popoludní prechádzali  Liptovskou Tepličkou, iste ste počuli spev dievčat detského folklórneho krúžku. Tie spolu so staršími dievkami folklórnej skupiny Tepličan vynášali Majmorenu. Ak ste o tom ešte nepočuli, tak Majmorena (Morena) je  slamená bábka oblečená v kroji, ktorá symbolizuje zimu a biedu. Preto ju dievčatá so spevom vynesú na most v dedine, vyzlečú, podpália a hodia do vody. Spolu s ňou odíde z dediny chlad a bieda. Tomu verili v minulosti naši predkovia, dnes si tento zvyk už len pripomíname. Stále sa však na neho tešíme. Pozrieť sa naň prichádza každý rok čoraz viac divákov i médiá. Ak ste vynášanie Majmoreny nestihli, pozrite si aspoň fotografie.

            Mgr. Katarína Fedorová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vyniesli sme Majmorenu z dediny.

          • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          • Riaditeľka Základnej školy s materskou školou Štefana Náhalku, Liptovská Teplička v zmysle §150, ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a so súhlasom zriaďovateľa

             

            poskytuje žiakom

            5., 6., 7. a 8. ročníka 2. stupňa základnej školy

            riaditeľské voľno dňa 20.03.2024 (1deň).

             

            Odôvodnenie:
            Školské vyučovanie v horeuvedených ročníkoch v Základnej škole s materskou školou Štefana Náhalku, Liptovská Teplička bude prerušené z organizačných dôvodov testovania žiakov 9. ročníka základných škôl.

             

            Mgr. Melánia Sopková, riaditeľka školy

          • Okresné kolo BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY s úspešnou účasťou Patrície Sitiarikovej

          • V polovici februára 2024 sa konalo OKRESNÉ KOLO BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY kategórie C. Bolo určené žiakom  ôsmeho a deviateho ročníka základných škôl a príslušných ročníkov osemročných gymnázií.

            Súťažiaci riešili úlohy z praktickej, teoretickej a aplikačnej časti.

            Našu školu reprezentovali Patrícia Sitiariková z 9. A a Petronela Školiaková z 8. A.

            Pohľad do výsledkovej listiny nás potešil - Patrícia Sitiariková obsadila 19. miesto a stala sa úspešnou riešiteľkou.

            Petronela Školiaková sa umiestnila na 29. priečke. Nebola síce úspešnou riešiteľkou, získala však cenné skúsenosti, ktoré môže v budúcnosti využiť.

            Obom žiačkam ďakujeme za reprezentáciu školy.

            RNDr. Danica Božová 

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY s úspešnou účasťou Patrície Sitiarikovej.

          • Slávik Slovenska 2024

          • 05. marca 2024 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo celoštátnej speváckej súťaže Slávik Slovenska, ktorej garantom je Peter Dvorský. Súťažilo sa v troch kategóriách. Najviac súťažiacich bolo opäť v prvej kategórii – o nedostatok talentov sa určite nemusíme báť. V tejto kategórii bolo aj rozhodovanie najťažšie. Žiaci sa predstavili známymi i menej známymi ľudovými piesňami. Odzneli piesne zo všetkých kútov Slovenska i z nášho regiónu. Súťažiaci nás milo prekvapili zodpovedným prístupom a viacerí aj suverénnym podaním piesní. V okresnom kole súťaže nás budú reprezentovať: Adela Smolárová, Marianna Bulavová a Petra Kupčová. Budeme im držať palce!

             

            Výsledky:

            I. kategória (1. – 3. ročník)

            1. Adela Smolárová (1. A)

            2. Eduard Puška (2. B)

            3. Nela Pavličková (1. A)

             

            II. kategória (4. – 6. ročník)

            1. Marianna Bulavová (6. A)

            2. Klára Géciová (5. A)

            3. Bronislava Ferencová (6. A)

             

            III. kategória (7. – 9. ročník)

            1. Petra Kupčová (9. A)

            2. Andrej Ďurica (7. A), Peter Nahalka (8. A)

            3. Dominik Smolár (8. A)

            Mgr. Marianna Nahalková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávik Slovenska 2024.

          • Malá mama

          • Malá mama

            Súťaž „Malá mama“ je jedinečnou príležitosťou, ako dievčatá môžu preukázať svoje schopnosti v rôznych oblastiach spojených s rodičovstvom.

            Táto súťaž je navrhnutá tak, aby dievčatá  na jeden deň mohli zažiť, aké to je byť „malou mamou“. Mali možnosť preukázať svoje zručnosti v oblastiach ako zaspievanie uspávanky, prišívanie gombíka, poskladanie šiat, šnurovanie topánok. Cieľom bolo zvládnuť čo najlepšie všetky tieto zadania.

            Dievčatá boli rozdelené do tímov 1. a 2. ročníka, ich hlavnou úlohou bolo spolupracovať a prekonať rôzne výzvy.

            Cieľom tejto súťaže je nielen posilniť zručnosti a vedomosti dievčat v oblasti starostlivosti o deti, ale aj podporiť ich sebadôveru a schopnosť pracovať v tíme. Dievčatá sa naučili dôležité životné lekcie ako sú empatia, zodpovednosť a starostlivosť.

            „Malá mama“ je súťaž, ktorá vytvára pre dievčatá príležitosť rozvíjať sa nielen ako jednotlivkyne, ale  naučiť sa spolupracovať aj s ostatnými kamarátkami a vedieť sa vcítiť do roly svojej mamičky. Je to zábavný a vzdelávací spôsob, ako si uvedomiť a oceniť význam rodičovstva a starostlivosti o deti.

            Táto súťaž je príležitosťou pre dievčatá, aby si vyskúšali byť „malými mamami“ a zároveň sa baviť a učiť sa novým veciam. Veríme, že súťaž „Malá mama“ bude pre dievčatá nezabudnuteľným zážitkom a príležitosťou pre rast a rozvoj.

             

            Ocenenie:

            1. ročník:

            1. miesto - Terezka Vrábelová 1.A

            2. miesto - Adelka Smolárová 1. A

            3. miesto - Zuzanka Bohunčáková 1.A

             

            2. ročník:

            1. miesto - Emmka Géciová 2.A

            2. miesto - Karolínka Chovanová 2.A

            3. miesto - Jadranka Zubajová 2.B

            Veľa úspechov prajú p. učiteľky 1.-2.ročníka

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Malá mama.

          • Vybrali sme sa za kultúrou

          • Týždeň pred jarnými prázdninami si žiaci našej školy spríjemnili návštevou Kultúrneho domu v Poprade, kde spojili príjemné s užitočným, krásny kultúrny zážitok a zdokonalenie sa v anglickom jazyku.

            V pondelok, 19. februára 2024, sa žiaci tretieho, štvrtého, piateho a šiesteho ročníka zúčastnili anglického divadelného predstavenia „Dick Whittington and his cat“ v podaní hercov z Martinského divadla. V utorok, 20. februára 2024, si žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho pozreli predstavenie pod názvom „The United Neighbours of London“. Naši žiaci sa angličtiny nezľakli a obe divadelné predstavenia si užili.

            Mgr. Zuzana Bulavová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vybrali sme sa za kultúrou.

          • Lyžiarsky výcvik

          • Žiaci siedmeho ročníka sa zúčastnili týždňového lyžiarskeho výcviku. Aj keď väčšina z nich stála na lyžiach prvýkrát, dokázali si rýchlo osvojiť zručnosti potrebné na bezpečné lyžovanie.

            Po príchode na lyžiarske stredisko Ski Rezort Smrečiny sme sa postupne zoznámili s lyžiarskym výstrojom a technikou, osvojovali si základné pohyby a stabilitu na lyžiach. Žiaci mali možnosť precvičiť si brzdenie, otáčanie a postupne sa pohybovať po miernych svahoch.

            Bolo fascinujúce sledovať, ako sa naši žiaci postupne zlepšovali. Navzájom si pomáhali a povzbudzovali sa, čo vytvorilo skvelú atmosféru súdržnosti a tímovej práce.

            Postupne v priebehu ďalších dní sme sa premiestňovali na strmší svah a začali sme sa učiť základy jazdy na lyžiach v náročnejších podmienkach. Naši žiaci boli plní energie a nadšenia, čo sa prejavovalo v ich rýchlom pokroku. Ich sebadôvera rástla každým dňom a odvaha ich motivovala k výkonom.

            Lyžiarsky výcvik bol nielen o získavaní nových zručností, ale aj o vytváraní nových priateľstiev. Žiaci sa smiali, povzbudzovali sa a spoločne tvorili nezabudnuteľné spomienky. Zistili aj to, že súčinnosť a podpora sú kľúčovými prvkami pri dosahovaní úspechov.

            Veľká vďaka patrí našim učiteľom za ich trpezlivosť, odbornosť a ústretovosť. Bez ich pomoci by sa len ťažko dosahovali také úžasné výsledky. Veríme, že aj takáto skúsenosť pomôže žiakom nielen v lyžiarskych zručnostiach, ale aj v ich osobnom raste, nakoľko ukázali, že vedia prekonať svoje obavy a pracovať na sebe.

            Žiaci siedmeho ročníka a Mgr. Viktor Funk

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Lyžiarsky výcvik.

          • PRÍRODOVEDNÁ SÚŤAŽ DELTA PLUS

          • Vo štvrtok 22. februára 2024 sa v Poprade konala prírodovedná súťaž trojčlenných družstiev žiakov základných škôl a osemročných gymnázií DELTA PLUS. Organizátorom bola Spojená škola Dominika Tatarku Poprad - bilingválna sekcia gymnázia.  Žiaci riešili na počítačoch 40 úloh z matematiky, fyziky, chémie a biológie.

            Museli sa maximálne sústrediť, pretože na vyriešenie zadaných úloh mali iba 60 minút.

            Našu školu reprezentovala trojica žiakov z 9. A -  Radko Sedlák, Patrícia Sitiariková a Kristína Smolárová. V kvalitnej konkurencii s minimálnymi rozdielmi medzi tímami obsadili 7. miesto. Hoci im medailové pozície unikli, vrátili sa obohatení o nové skúsenosti.   

            Ďalšie informácie o tejto súťaži sa nachádzajú na: https://ssdtppbs.edupage.org/blog/?bid=blog21&aid=27

            Zúčastneným žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy.

            RNDr. Danica Božová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album PRÍRODOVEDNÁ SÚŤAŽ DELTA PLUS.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Chceli by sme sa s vami podeliť o skvelú udalosť. Naši žiaci sa 21. februára 2024 zúčastnili na 70. ročníku súťaže Hviezdoslavov Kubín. Táto udalosť je najstaršou a najprestížnejšou celoslovenskou súťažou v umeleckom prednese poézie a prózy. Aj keď sa naši žiaci tentokrát neumiestnili na pódiových priečkach, sme na nich veľmi hrdí.

            Žiaci preukázali odvahu, talent a odhodlanie, keď sa postavili pred porotu a predniesli svoje diela.

            Chceli by sme poďakovať všetkým žiakom, ktorí sa zúčastnili súťaže Hviezdoslavov Kubín, ako aj ich  učiteľom, ktorí ich podporovali a pomáhali im pri príprave.

            Držíme im palce a tešíme sa na ich ďalšie umelecké prednesy.

            Mgr. Marta Kubová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín.

          • Pokyny pre prijímacie skúšky na stredné školy pre školský rok 2024/2025

          • Prihlášku na stredné školy podáva zákonný zástupca žiaka deviateho ročníka prostredníctvom Edupage. Žiak si môže vybrať dva talentové a dva netalentové odbory. Termíny konania prijímacích skúšok pre stredné školy, profilové predmety na prijímacích skúškach, zoznam učebných a študijných odborov, kde sa vyžaduje potvrdenie od lekára o zdravotnej spôsobilosti, môžu zákonní zástupcovia nájsť na stránke Ministerstva školstva SR. Každá stredná škola si stanovuje vlastné kritéria prijatia, preto je vhodné, ak si zákonní zástupcovia či žiaci deviateho ročníka tieto podmienky prijatia zistia na webovej stránke danej strednej školy.

            Termín na podanie (odoslanie) vyplnenej prihlášky na každú strednú školu je do 20. marca 2024 pre všetky odbory vzdelávania (talentové odbory aj netalentové odbory).

            Vyplnenú prihlášku odošle zákonný zástupca žiaka základnej škole prostredníctvom školského systému EduPage na potvrdenie najneskôr do 15. marca 2024!

            Termíny konania prijímacích skúšok na SŠ pre šk. rok 2024/2025 a termíny zverejnenia výsledkov pre šk. rok 2024/2025: https://www.minedu.sk/data/att/28101.pdf

            Profilové predmety na prijímacie skúšky na stredné školy pre školský rok 2024/2025: https://www.minedu.sk/data/att/28111.pdf

            Zoznam učebných odborov a študijných odborov, v ktorých sa vyžaduje zdravotná spôsobilosť: https://www.minedu.sk/data/att/24656.pdf

            Ak je potrebné, vzniknuté nejasnosti môže zákonný zástupca konzultovať s výchovnou poradkyňou v čase konzultačných hodín uvedených na stránke školy alebo individuálne v dohodnutom termíne.

                                                                                               vých. poradkyňa: Mgr. Zuzana Baranová

          • Parta moja, parta.....

          • Súčasť ľudového krojového odevu. Označuje bohato zdobenú čelenku, ktorú nosili dospelé slobodné ženy počas významných príležitostí. Nevesty mali partu aj počas sobáša, po začepčení ju vystriedal čepiec, ktorý sa stal prikrývkou hlavy vydatej ženy. To sú len stručné informácie o krásnom doplnku aj nášho teplického kroja, ktoré sa dozvedeli piataci na hodinách regionálneho dejepisu zameraného na históriu, zvyky a tradície našej obce.

            Výrobe part sa venuje aj pani Valéria Bohunčáková, ktorá prišla piatakom ukázať celý pracovný postup. Žiaci sa do výroby party zapojili a vyskúšali si navliekanie nití do špeciálnych tenkých ihiel, ako aj prišívanie ozdôb a stužiek. Dievčatá si partu mohli založiť na hlavu a tak sa im páčila, že ju nechceli ani zložiť.

            Ďakujem pani Valérii Bohunčákovej, že prijala pozvanie a ukázala kúsok z našich tradícií.

            Mgr. Jana Chovanová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Parta moja, parta......

          • Aktivita v MŠ - „Zaľúbený zajko“

          • Zaľúbený zajko bola v MŠ 14. februára výchovno-vzdelávacia aktivita, v priebehu ktorej si deti precvičili zo psychomotorickej oblasti maľovanie, strihanie a lepenie. Zapájali kognitívnu oblasť naučením sa krátkej básničky a tiež zo socio-afektívnej oblasti si uvedomovali smutný pocit samoty i šťastie z prítomnosti toho, koho máme radi.

            Báseň:

            Bol raz jeden zajko sám,
            ach, smutný som, len sám sa hrám.
            Zajačica malá milá,
            hneď sa k nemu pritúlila.
            Odvtedy za mrkvami,
            ľúbivo sa muckali!

             

            Nakoniec obdarovali  rodičov darčekom, ktorý sami vyrobili.

                Mgr. Ľubica Ďuricová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Aktivita v MŠ - „Zaľúbený zajko“.

          • Fašiangový deň v našej základnej škole

          • Fašiangy sú symbolom veselosti, zábavy a hlavne obdobím karnevalov. Fašiangový deň nechýbal ani v našej škole.

            Dňa 13. februára 2024, sa naša škola premenila na rozprávkové kráľovstvo plné postavičiek a detských masiek. Počas prvých dvoch vyučovacích hodín žiaci 1. stupňa plnili rôzne úlohy s fašiangovým zameraním.

            Potom sa vo svojich karnevalových maskách predviedli v novej telocvični,  kde ich sledovala svojím bystrým okom porota.  Nemala to vôbec jednoduché. Porota oceňovala nápad, tvorivosť a jedinečnosť masky. Po predstavení všetkých masiek začala voľná zábava. Najviac sa však všetci tešili na sprievodné súťaže.

            Súčasťou karnevalu bol aj  karnevalový bufet, kde si  mohli žiaci zakúpiť rôzne sladké dobroty. Všetci sa perfektne zabavili, vytancovali, vyskákali.

            Tejto zábave a nadšeniu neodolali ani pani učiteľky s pani zástupkyňou 1. stupňa,  ktoré prišli medzi žiakov v tajomných maskách. Neskrývali nadšenie  z vydarenej akcie.

            V takejto atmosfére sa niesol celý fašiangový deň, zabávali sa všetci. Už teraz sa tešíme, že sa takto spoločne stretneme aj o rok.

            PaedDr. Mária Frančeková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Fašiangový deň v našej základnej škole.

          • Slávnostné otvorenie multifunkčnej haly a pripomienka 90. výročia otvorenia hlavnej budovy základnej školy

          • Deň 09. február 2024  bol pre nás veľmi významným dňom. Spoločne sme oslávili otvorenie novej Multifunkčnej športovej haly a zároveň sme si pripomenuli 90. výročie otvorenia hlavnej budovy našej školy.

            90 rokov je dlhá doba a naša škola za tú dobu prešla mnohými zmenami a výzvami. Vždy sme sa však snažili poskytovať kvalitné vzdelávanie a vytvárať prostredie, kde sa žiaci môžu rozvíjať nielen intelektuálne, ale aj fyzicky. Práve otvorenie tejto športovej haly je dôkazom nášho záväzku voči zdraviu a pohybu našich žiakov a budúcich generácií.

            Naše poďakovanie a veľké uznanie patrí starostovi obce Liptovská Teplička Mgr. Slavomírovi Kopáčovi, ktorý sa veľkou mierou podieľa na vzdelávaní, rozhľade a rozvoji obce,  ako aj všetkým, ktorí sa podieľali na výstavbe Multifunkčnej športovej haly.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávnostné otvorenie multifunkčnej haly a pripomienka 90. výročia otvorenia hlavnej budovy základnej školy.

          • Zimné cvičenia v prírode

          • Od severu vietor duje, zima prišla, zrazu tu je.
            Prišla sem-tam poľom v blate a všetko je v bielom šate.
            Slnko darmo zub si brúsi teraz predsa sneh byť musí.
            Nakŕmime psíka, mačku, užijeme sánkovačku.

            V piatok 02. februára 2024 sa uskutočnili zimné cvičenia v prírode. Školské lavice sme vymenili za sánky, boby a klzáky. Učili sme sa trochu inak ako počas roka. Žiaci prvého stupňa plnili úlohy na stanovištiach. Vytvárali snehovú húsenicu, snehových anjelov, robili snehových staviteľov a postavili snehuliaka. Na záver nesmela chýbať poriadna sánkovačka.

            Uzimení, vyšantení a vysmiati sme sa vracali domov.

            Mgr. Daniela Matejková, Mgr. Zdenka Dunajová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zimné cvičenia v prírode.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Štefana Náhalku
      • +421 527 893 462 – klapka 1
      • Ul. Štefana Náhalku 396/10 059 40 Liptovská Teplička Slovakia
      • IČO: 37876490
      • DIČ: 2021673456
      • Mgr. Melánia Sopková - riaditeľka školy +421 915 505 874 riaditel.zslt@gmail.com
      • Mgr. Jana Bohunčáková - zástupkyňa riaditeľky školy pre 1. stupeň základnej školy +421 911 793 197 janabohuncakova.zslt@gmail.com
      • Mgr. Janka Poradová - zástupkyňa riaditeľky školy pre 2. stupeň základnej školy +421 911 793 198 jankaporadova.zslt@gmail.com
      • Oľga Fendeková - zástupkyňa riaditeľky školy pre materskú školu +421 911 793 112 materskaskola.zslt@gmail.com
      • Materská škola +421 915 585 135 materskaskola.zslt@gmail.com
      • Marcela Sýkorová - vedúca školskej jedálne +421 951 057 261 jedalen.zslt@gmail.com
      • Monika Greksová - ekonómka školy +421 527 893 462 – klapka 1 uctaren1.zslt@gmail.com
      • Ing. Karla Dratvová - referentka PaM +421 917 452 579 uctaren2.zslt@gmail.com
    • Prihlásenie